Tillbaka till Information till medlemmar

Tidigare veckobrev

Veckobrev 51.2020

Fyra dagar i veckan är kyrkan öppen för ljuständning och bön. Tisdag – onsdag 14-16.00 och torsdag – fredag 10-12.00. Förutom helgdagarna då det är stängt. Det är i princip 3-4 st som hittar in varje gång. Ibland är det någon som vill prata en stund och ibland vill man bara tända ett ljus och sedan gå ut. Nu kan man dessutom få lite information om Equmeniakyrkans insamling till internationellt arbete. Sara Flodqvist har gjort iordning ett bord som kan stanna till vid i kyrkan.

Vi sänder också morgonandakter onsdag och fredag kl.09.00 som jag skrivit om tidigare . De spelas in i förväg, så även Juldagen och Nyårsdagen kan man ta del av dem. Fram till nyår så är det Sara Flodqvist som har hand om dem och är på temat Vem är Gud. På Trettondagen som i år infaller en onsdag så är det gudstjänst som sänds kl.11.00.

Från och med Måndag 21/12 så får medarbetarna nya telefonnummer. 054-153880 som går till expeditionen finns kvar, men i övrigt övergår vi till 070 nummer enligt följande:
Anneli Sandberg 070-9654930
Per-Ulrik Johansson 070-9654933
Jovita Sosa 070-9654931
Nils Erik Hagström 070-9654934
Sara Flodqvist har samma som förut 070-5459080

Låt mig också påminna om att undertecknad har en ny mailadress per-ulrik.johansson@tingvallakyrkan.se och undertecknad är dessutom tacksam om ni använder den när ni vill maila.

Söndag 10/1 kl.12.15 är det församlingsmöte via internet. En av de närmaste dagarna kommer ett mail till alla med mailadress med en sk. Zoomlänk som man klickar på och sedan svarar man yes eller join så hoppas vi att det går bra. Efter församlingsmötet kommer det information om vad som sagts och en möjlighet att höra av sig till styrelsemedlemmar med sin synpunkt eller frågor.

Om en liten stund ska vi äta jullunch tillsammans med medarbetarna. Vi sitter väl utspridda och är  inte mer än 7 personer. Sedan går Elvy som jobbar med Öppna förskolan, på julledighet och vi övriga har lite varierande arbetsdagar. Det kommer att finnas någon på expeditionen tisdagar och onsdagar.
Vid angelägna ärenden kan man ringa undertecknad eller diakon Jovita Sosa så gör vi vad vi kan för att hjälpa till.

Nu dröjer det lite innan det kommer ett nytt veckobrev. Till dess ta emot julens välsignelse:
”Må Kristus födas som tro i ditt hjärta, Må Kristus födas som hopp i ditt hjärta, Må Kristus föds som kärlek i ditt hjärta. Amen. ”

En god jul och ett gott nytt år önskar medarbetarna i Tingvallakyrkan genom Per-Ulrik Johansson, pastor.

 

Vecka 50.2020

På söndag är det Lucia. ” Så mörk är natten i midvintertid, men se då nalkas Lucia.
Hon kommer den goda med ljuset hit, hon kommer med hälsning om julefrid,
hon kommer med ljus i sin krona.
I gudstjänsten på söndag kommer jag att berätta om traditioner från min barndom och hur det gick när det skulle sammanjämkas med min frus traditioner när vi gifte oss.
Frågan är hur Lucia och Johannes döparen hänger ihop? Vi får se om det blir någon klarhet på söndag.

Just nu är det mycket folk i kyrkan. Och så kommer det att vara under december och januari. Det är byggfirman som renoverar grannhuset som hyrt in sig för att ha caféet till matsal och barnvagnsrummet till omklädning. De finns här på lördagar och söndagar också. Så vet ni om ni kommer hit.

Den annorlunda julmarknaden pågår för fullt. Igår var lars och Annsofi Furuholm här och packade bröd som skulle köras ut. Om ni har hantverk eller annat som ni hade tänkt skänka till julmarknaden så spara det om det är möjligt. Julmarknadskommitén har pratat om en vårmarknad när det blir möjligt. Tänk er en varm vårdag med marknadsstånd och nygräddade kolbullar på innergården…

Vi var några stycken som träffades via zoom/datorn och pratade om Equmeniakyrkans översyn av missionsarbetet. Det blev ett intressant samtal om hur vi kan bli än mer engagerade. Bland annat sa vi att erfarenheterna från våra systerkyrkor är viktiga, så det man kallar mission i retur vill vi ha mer av. Vi blev dock inte klara. Så vill du vara med får du gärna anslut torsdag 14/1 kl.19.00. Anmäl dig till undertecknad så får du en zoomlänk.

Söndag 10/1 kl.12.15 är det församlingsmöte. Det blir via zoom/datorn. Anmäl dig till undertecknad så får du e zoomlänk några dagar innan. Efter församlingsmötet kommer vi att sammanställa informationen och tankar som delats och skicka ut till alla församlingsmedlemmar. Sedan kommer det att finnas tider då man kan ringa till styrelsemedlemmar för att ställa frågor, ge sin synpunkt eller bara fundera vidare.
Det är ett viktigt församlingsmöte då det handlar om hur vi ska gå vidare när den personalfond som vi haft under ett antal år nu tar slut och vi behöver anpassa kostymen.
Det styrelsen gör är, att på det här viset och genom de frågor som också gått ut tidigare i veckan, samla in tankar och funderingar och på något sätt hitta riktningen.

Och så har jag ny mailadress: per-ulrik.johansson@tingvallakyrkan.se
Jag är tacksam om ni ändrar i era inställningar och använder den nya adressen.

En glad lucia med många ljus

Per-Ulrik Johansson, pastor

Vecka 49.2020

Idag, fredag, morgon var vi några medarbetare samlade till morgonandakt runt ljusträdet i kyrkan. Några av er följde den hemifrån. Det var Anneli Sandberg som höll i den. Det handlade en del om starar. Den finns kvar på Tingvallakyrkans facebooksida, så sök gärna upp den och lyssna.

I går kväll var vi några som pratade om den genomlysning av Equmeniakyrkans internationella arbete som man skickat ut till församlingarna och vill ha våra reaktioner på. Det blev ett intressant samtal med många olika tankar hur vi bäst får information och inspiration från våra samarbetskyrkor, hur många relationer vi klarar av som kyrka, och hur vi kan samla in pengar på ett bra sätt bla.
En fråga i remissen handlade om vi som församling skulle vara intresserade av att ta emot en medarbetare från någon av våra systerkyrkor. Vi sa att det skulle vara spännande och att vi som kyrka behöver mer av det som kallas ”mission i retur”, alltså erfarenheter från våra vänner i andra länder. Eftersom remisstiden är förlängd så har vi lite mer tid på oss och bjuder in till ytterigare en träff; torsdag 14/1 kl.19.00. Välkommen med då även om du inte kunde vara med igår.

På söndag firar vi gudstjänst kl.11.00. Sara Flodqvist finns med, Malin och Gustav SteneskeArup står för musiken och undertecknad predikar. Välkommen att följa med via internet!
Vi hoppas att konfirmanderna följer vår gudstjänst också. De har åtminstone fått order om det :). Efter gudstjänsten har vi nämligen konfirmamtionsundervisning via nätet.

Just nu är det lite mer liv i kyrkan. Kerstin Berglind finn här och servar de som ska dela ut julblommor.
Då får man tillfälle att möta några församlingsmedlemmar vilket är väldigt roligt!

Några har också använt sig av möjligheten att gå en promenad eller ta en tur och titta in i kyrkan de tider då den är öppen. Någon av oss pastorer eller diakoner finns på plats och är glada att få se lite människor.

Jag kan också avslöja att Inger och Björn Olsson i skrivande stund också är i kyrkan. De kuverterar det nya numret av Mötesplatsen.

Till sist en sång av Tomas Boström inför andra advent:
”Djupast härinne växer ett frö, frö av Guds eget rike.
Djupast härinne växer ett frö, ingen har sett dess like.
En dag ska det knoppas och en dag slå ut
till glädje och fred och frihet.
Den dagen, jag hoppas den aldrig tar slut.
En evighet lång är livet. ”

Många hälsningar från alla medarbetarna genom Per-Ulrik Johansson.

 

Veckobrev vecka 48 2020

På söndag firar vi första söndagen i advent. Vi sänder gudstjänsten från Tingvallakyrkan med Anders Göranzon på orgel och Linda Arne som sjunger bla.
På grund av upphovsrättsfrågor får man endast lägga ut sångtexter där författarna inte varit i livet på 70 år.
Om man vill får man gärna låna en psalmbok i kyrkan. Skriv upp ditt namn på en lista som finns i kyrkan och hämta en psalmbok. Eller ring vår Diakon Jovita (054-2244483) så hjälper hon dig.
På söndag är det dock inga problem. Adventspsalmerna är så pass gamla att vi kan publicera dem i sändningen.

Sedan fortsätter vi med att ”Kyrkan är öppen för bön och ljuständning” tisd-onsdag kl.14-16 och torsdag – fredag kl.10-12. Och så morgonandakter onsdagar och fredagar kl.09.00 som livesänds eller läggs ut.
Vi jobbar med ljudkvalitén på morgonandakterna. Något har hänt som gör att den är sämre än för bara tre veckor sedan. Redan på Onsdag hoppas vi dock att den är bättre.
Det är lite förvirrande, men om restriktionerna mildras så är tanken att återgå till ”Öppen kyrka” på onsdagar efter nyår. I så fall är det en andakt, fika och samtal omkring söndagens bibeltexter. Men det är först 13/1, hoppas vi.
annars fortsätter vi med ”Kyrkan är öppen….” ett tag till.

På grund av att all uthyrning av lokaler i kyrkan avbokades när de senaste strängare restriktionerna kom så har vår kanslist Sven Wedemalm och vår vaktmästare/musikkordinator korttidspermitterats. De arbetar ca 18 timmar i veckan året ut.
Telefontiderna gäller fortfarande men det betyder att Sven och Erik turas om att svara. På Onsdagar finns de båda på plats. En viktig del av deras arbete är livesändningarna. Tanken är att det ska finnas en grupp som sköter detta, men innan den fungerar så turas Sven och Erik om att ansvara. Det betyder att de också har arbetstid på söndagar.

Torsdag 3/12 kl.19.00 är alla inbjudna till ett samtal om mission. Equmeniakyrkan har gjort en genomlysning av missionsarbetet och vill ha församlingarnas tankar och synpunkter på detta. Vid samlingen på torsdag samtalar vi om de frågor som man skickat ut till oss. På equmeniakyrkans hemsida finns hela rapporten men också en kortare sammanfattning:  https://equmeniakyrkan.se/aktuellt/digitala-regionsamlingar/
Sammanfattningen finns också utskriven i kyrkan om man vill hämta ett eget exemplar.

Vi försöker hålla kontakten med varandra på olika sätt, men tveka inte att höra av dig till någon av oss i medarbetarskaran om du funderar på något eller bara vill prata en stund.

Till sist, sista versen i min favorit adventspsalm:
”Han kommer med ett sällsamt bud
från kärlekens och nådensGud
att bringa till de sina.
Så öppna hjärtats tempelhus
och låt hans rika, fulla ljus
därinne klart få skina.
Då blir Guds under sett och känt –
det är advent, det är advent!”

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Veckobrev v. 47  2020

Här kommer en hälsning från oss medarbetare. Vi lägger ut den under fliken Information till medlemmar på hemsidan, som ni redan märkt. Fliken är öppen för alla oavsett om man är medlem eller inte. Vi funderar på att skicka ut det som mail, så att det når så många som möjligt. Tanken är i såfall att också skriva ut ett antal exemplar som finns att ta i kyrkan, men också som vi kan ta med när vi möter medlemmar i olika sammanhang.

Idag, fredag, hade vi den första morgonandakten på fredagar som vi livesände. Vi fortsätter med onsdagmorgnarna kl.09.00 och utökar med fredagarna samma tid. Det finns många andakter och gudstjänster att ta del av på nätet, men det här är ett sätt att lyssna till några jag känner igen och kanske få en glimt av min kyrka.

Det är mycket som behöver planeras om dessa dagar. Till exempel julmarknaden som vi hade hoppats kunna ha med försäljningsbord utanför kyrkan på söndagarna. Det går tyvärr inte, men beställning av bullar, bröd, kakor går fortfarande bra. Dessutom får man det hemkört. Ring eller maila Annsofi Furuholm  ( annsofi.furuholm@gmail.com  0707-867719) och beställ.

Nästa nummer av Mötesplatsen är under produktion. Där har vi sagt att vi planerar med förhoppningen att vi kan mötas på riktigt, men att vi får ställa in/pausa om vi ser att det inte fungerar. Så det är jättebra om ni kan hitta in på vår hemsida tingvallakyrkan.se där den senaste informationen finns.

Vi har inga samlingar just nu där vi möts, och så kommer det att vara åtminstone fyra veckor.
Men man kan ändå få komma till kyrkan och kanske prata en stund om man vill. Tisdag, Onsdag r kyrkan öppen kl.14.00 – 16.00 och torsdag- fredag kl.10.00-12.00. Någon av oss pastorer eller diakon finns på plats.

Vi får hjälpas åt för att vara församling och kyrka på ett så bra sätt vi kan den här tiden. Hör av er med tankar och funderingar.

Till sist; en bön inför helgen, hämtad från dagens morgonandakt,
”Gud, låt vår helg bli ett möte med dig.”

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Vänner i Tingvallakyrkans församling

Idag på eftermiddagen kallade landshövdingen i Värmland till möte med kyrkorna i Karlstad. Där vädjade han till oss att göra vad vi kan för att hindra den smittspridning som tyvärr tagit fart igen.
Det innebär kort och gott at vi inte ska samla människor. Rekommendationerna gäller t.om 10/12 med möjlighet till förlängning.

Vi vill naturligtvis bidra med vad vi kan i detta, och därför har vi beslutat att fira gudstjänst utan deltagare i kyrkan och att det endast är medverkande och de som sköter det tekniska som finns på plats. Vi livesänder på samma sätt som förut.
Det betyder att omsorgsgrupperna den här perioden också får följa gudstjänsten hemifrån. De behöver inte heller tänka på städning, men vi är tacksamma om de ordnar blommor till nattvardsbordet.

Det betyder också att Öppna förskolan och babyrytmiken pausas resten av terminen.

Tornado går över till digitala träffar emedan Puls Innebandy gör uppehåll.

Rekommendationerna gäller inte barn som är födda 2005 och senare vilket betyder att scout, konfirmander och ungdomsbandet kan fortsätta som tidigare.

Men…

.. vi utökar med ännu en livesänd morgonandakt. Förutom onsdagar kl. 09.00 sänder vi också fredagar samma tid .

Vi håller kyrkan öppen för ljuständning, stillhet, bön, då det också finns någon diakon eller pastor på plats; Tisdag och onsdag kl.14.00 – 16.00 , Torsdag och fredag kl.10.00 – 12.00.

Vi gör också ett försök med ett ”veckobrev” som vi lägger in under en nytillkommen flik längst upp i menyn på hemsidan tingvallakyrkan.se. Klicka på information till medlemmar så hittar du det.

Hör gärna av dig till Jovita Sosa, 054 224 44 83, Per-Ulrik Johansson, 054 224 44 82 eller Sara Flodkvist 070-5459080 om du har frågor eller bara vill samtala.

Vi hoppas, tror och ber att smittspridningen ska stoppas.

”Guds frid som är mera värd än allt vi tänker ger era hjärtan
och tankar skydd i Kristus Jesus. Amen”

Hälsningar

Lars Furuholm, ordf Per-Ulrik Johansson, pastor