Klimatfasta – och vidare

Under fastetiden inför påsken 2019 går Equmeniakyrkan in i klimatfasta. Tingvallakyrkans församling är med! Välkommen med också som enskild person. Nedan kan du läsa konkreta tips om vad du kan göra, och om vad församlingen gör. Här är en länk till Equmeniakyrkans hemsida där du hittar mer material: https://equmeniakyrkan.se/klimatfasta-i-equmeniakyrkan/infor-klimatfastan/

Varför klimatfasta?

Komikern Staffan Lindberg lanserade för ganska många år sedan nu begreppet ”klimatbanta”. Fasta är mer förankrat i kyrklig tradition. Fasta betyder att avstå – och visst behöver vi avstå för klimatets skull, för livets skull. Att fasta under en viss period är en symbolhandling – men symbolhandlingar kan bära vidare in i livet för en verklig förändring. Vi klimatfastar inte för att moralisera utan för att mobilisera.

Vad, konkret, kan det vara att klimatfasta? Tre förslag kommer här:

Avstå flaskvatten, som tar mycket plats att transportera. Häll kranvatten i flaska hemma och förvara i kylskåpet.

Avstå kött – helt eller delvis. Vänd på perspektivet och se vegetariskt som det ”normala” och kött som undantag.

Avstå korta turer med bilen. Gå eller cykla istället. Eller åk kollektivt. i Equmeniakyrkans klimatfasta avstår all nationell personal från transporter med fossila bränslen – om möjligt. Vilka är dina möjligheter? Hur tar du dig till kyrkan, t ex?

Vad gör församlingen?

I caféet kommer vegetariskt vara huvudalternativet.

Vi uppmärksammar klimatfastan genom hållbarhetsfrukost, ekoteologisk fördjupning med mera. Håll utkik i kalendariet.

Och sist men inte minst – läs klimatnumret av Mötesplatsen.

Här kommer så småningom fördjupande texter och reflektioner. Dessutom några länkar till läsvärda artiklar.