Tillbaka till Om oss

Spa för själen: ”I stillhet och omsorg”

I stillhet och omsorg

Under påsken besökte Teresia Axelgård Tingvallakyrkan och ”Spa för själen”, ett arrangemang öppet för alla oavsett tro.

Svag musik omslöt oss när ett smalt snöre tog oss på en vandring längst Jesu väg till korset. Texter om hans vandring berättade om hans börda och smärta.

Symbolhandlingar förmedlade påskens budskap. Tyngden av stenen i handen, den inre bördan, ett nysått frö, hopp om framtiden.

Detta var del av det Tingvallakyrkan kallar för Spa för själen och Stilla veckan. Besöket lugnande och gav tid för eftertanke i en annars stressig vardag. Man kunde ta in det man ville i stunden och låta allt annat vara. Känslan av frihet för själen var omtumlande. Att sitta i hängstolen, bli omsluten av tyg och hållas om, gav känslan av att sväva på ett moln

Efter att tagit del av stämningen i kyrkan fick vi möjligheten att prata med pastor Jenny Walan om Spa för själen och deras kyrka. Vi frågade om det var något speciellt de ville förmedla till besökarna?

– Varje människa är värdefull och ibland behöver vi stanna upp och reflektera över våra liv, det här är en möjlighet till det. Men vi ville också förmedla att det finns en gud som vill bära, svarade Jenny.

Spa för själen
Spa för själen är ett återkommande event i Equmeniakyrkan, som TingvallakyrkanTemp_Hela du får vara buren
är en del av. Påsk och advent är två högtider där Spa för själen är återkommande.

Symbolhandlingarna och texterna byter karaktär beroende på temat, under advent fokuserar man på att ta en dag i taget och under stilla veckan är temat långfredagen och påsk.

Man har ett tema som är mer allmänt och Jenny berättade för oss vad det innebär:
– Det handlar om att man är värdefull i Guds ögon och att våga lita på Gud.
Vi har en övning i att försöka släppa bekymmer och då brukar vi blåsa sopbubblor som symbolhandling och titta på dem tills de ”poffar”. Vi har också en liten skål med pärlor och en fin dikt som påminner oss om hur värdefulla vi är. Jag tänker att det är ett själavårdande budskap.

Equmeniakyrkan
Equmeniakyrkan är ett nytt samfund som bildades av Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan 2011. Beskrivningen: ”Vi är en kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar – mig, dig och världen.” förklarar vad det nya samfundet står för.

Mot slutet av vårt möte ville Jenny framföra:
– Kyrkan är inte bara till för de som är medlemmar här, vi vill ha öppna dörrar mot hela stan. Man behöver inte vara rädd för att komma hit. Man behöver inte vara säker på vad man tror, tron är något som ständigt utvecklas. Till kyrkan kan man gå för att få ett sammanhang för sin tro eller om man vill ha hjälp med sin tro eller sitt tvivel.

Med en varm och skön känsla kunde vi tillsammans konstatera att Spa för själen handlade om Omsorg om insidan.

Text: Theresia Axelgård
Foto: Johanna Englund