Tidigare veckobrev

Veckobrev v.36-37 2021

Ibland tänker jag tillbaka på var vi befann oss för ett år sedan. Då hoppades vi på att det skulle lätta efter en sommar med minskande smittspridning och började till och med att planera för att ööpna upp igen. Men så kom bakslaget och vi tvingades stänga ner ännu mer i stället för att vara rädda om varandra och vänta in vaccinet. 

Nu är det annorlunda. Visst är det fortfarande oro i luften när det gäller pandemin, men det är trots allt mycket mer positiva tongångar, Vi måste fortfarande vara rädda om varandra, stanna hemma om vi känner symtom, och undvika trängsel. Men…vaccinet har gjort så att det går att börja umgås på ett lite mer avslappnat sätt. Några veckor till finn det restriktioner för att samlas till gudstjänst. Vi behöver hålla en meters avstånd till sällskap som inte hör till dem vi umgås med till vardags. 

Efter 29/9, om inget oförutsett inträffar, finns de begränsningarna inte kvar. 

Det gör att vi också vågar planera för att starta upp en del verksamheter igen. Vi hoppas att Caféet kan öppna i början av oktober, vårt internationella arbete med språkträning planerar för att komma igång, Tisdagträffarna planerar för vårterminen, Gospelkören är på gång osv.
Håll ögonen på hemsidan tingvallakyrkan.se och facebook och predikoturer i tidningarna så informerar vi efterhand. 

Imorgon träffas familjescouterna för första gången i höst. Vi tänker pröva att baka kanelbullar över öppen eld bla. PÅ söndag firar vi gudstjänst igen. Tyvärr blir det inte Träblåskvintett pga en tumskada! Det är inte bara coronan som kan ställa till det. Men det blir mycket sång tillsammans och en predikan om att inte göra sig bekymmer. Hur nu det är möjligt. Predikanten tycker det är svårt, åtminstone när det gäller att förebereda predikan. 

Men det är kanske där hemligheten ligger, att lämna det i en hand som är mycket större än min. Eller som en kompis uttryckte det: Vad är det värsta som kan hända? Ibland behöver man hjälp med perspektivet. 

Så bibelordet får bli orden ur söndagens evangelium: ”Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.” Matt 6: 34

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor

 

 

Veckobrev vecka 34.2021

Just nu arbetas det för fullt med församlingstidningen Mötesplatsen. Inom en snar framtid kommer höstnumret med en hel del information om vad som händer i höst. Vi lever ju fortfarande i en pandemi och även om många restriktioner har lättat och vi bland annat kan vara upp till 300 personer med anvisade platser i kyrkan och avstånd så finns det fortfarande lite kvar att tänka på.
Man behöver inte vara orolig att man inte får plats när man kommer till gudstjänst. Dessutom är våra omsorgsgrupper/kyrkvärdar beredda att ta emot och hjälpa oss tillrätta.

Tyvärr är det ändå så att vi tvingas ställa in en kördag lördag 4/9. Tanken var att öva in Apostlagärningarmässan ”Till jordens yttersta gräns” tillsammans med Lena Wohlfeil, musikkonsulent från Equmeniakyrkan. Sedan skulle den vara vår Samlingsgudstjänst Söndagen 5/9.
Det blir dock Samlingsgudstjänst Söndag 5/9 kl.11.00 om än med lite annan karaktär. Det blir mycket sång och musik. Vi firar nattvard på ett så smittsäkert sätt som möjligt, och så startar Barnens stund igen.
Vi hoppas kunna återkomma med ”Till jordens yttersta gräns” längre fram.

Efter ett långt uppehåll är det en lite trevande start för våra verksamheter. Man behöver träffas, planera och fundera hur man vill  starta upp igen. Det gäller Café, Tisdagsträff, det internationella arbetet i TiV och mycket mer. Gospelkören är på gång men får avvakta ännu ett tag i väntan på de restriktioner som finns för körsång (och som gjorde att vi ställer in kördagen ovan) lättar.
Det gör att vi inte riktigt vet exakta tider och datum utan får återkomma efter hand.

Öppna förskolan öppnar dock igen. På tisdag, onsdag och fredag i veckan som kommer. Om än med begränsat antal; 10 föräldrar med barn.Det finns ett sinnrikt system med plastkort vid entrén. Är dom slut är det fullt och man får återkomma senare.

På söndag firar vi gudstjänst kl.11.00. Den sänds via facebook, men som sagt, det finns rika möjligheter att vara med på plats. Så välkommen.
Det handlar om medmänniskan, och att älska varandra.

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor.

 

Veckobrev veck 31.2021

På måndag (9/8) åker konfirmanderna äntligen på läger. På grund av pandemin tvingades vi skjuta upp lägret båden en och två gånger, men nu är det möjligt. Det blir tillsammans med tonårslägret Enter på Vägsjöfors Herrgård norr om Torsby.
Söndagen den 15/8 är det så dags för konfirmationsgudstjänst kl.11.00.
Vi är glada att det går att genomföra md de restriktioner som finns. Vi sitter på varannan bänk dåd et behöver vara minst 1 meters avstånd åt alla håll. Sällskap (högst 8st) kan sitta tätare.
Våra kyrkvärdar hjälper gudstjänstdeltagarna tillrätta så att det känns tryggt.
Därefter är vi tillbaka till den normala söndagstiden i Tingvallakyrkan, alltså kl.11.00.
Det är dock en söndag kvar på ”sommartiden” kl.17.00, nämligen nu på söndag 8/8. Det är också vår sista gudstjänst i årets sommarsamarbete med Lövnäskyrkan på Hammarö, så vi får göra en tur till denna närbelägna ö.

Igår (torsdag 5/8) träffades gruppen som planerar vår Tillsammanshelg på Sandvikengården hitom Arvika. Helgen blir 18-19/9 och igår kunde vi konstatera att vi kan genomföra den! Vi är redan ett 45 tal anmälda och man kan fortsätta att anmäla sig fram till 8/9.
Om smittläget och restriktioner ändrar sig får vi naturligtvis omplanera, men vi hoppas att den positiva trenden ska hålla i sig så att vi kan träffas och umgås då.
På annan plats här på hemsidan kan du läsa mer om Tillsammanshelgen.

Det är fortfarande semestertider här i kyrkan. Om en liten stund ska Sven (kanslist) och jag dricka förmiddagskaffet. Nästa vecka är vi ett par till.
Trots semester och pandemi händer det en del i kyrkan. Om en stund ska jag cykla upp till Rud för att vara med på Fika och samtalsträff. Det är väldigt roligt att mötas. Förutom att fika tar vi också upp något av buden. Idag handlar det om att inte ha begärelse till sin nästas hus…

Förra söndagen läste vi ur 1 Petrusbrevet:
”Tjäna varandra , var och en med den nådegåva han har fått som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. ”

Hälsn. Per-Ulrik Johansson, pastor

Veckobrev v.30 2021

Veckobreven kommer med lite oregelbundenhet nu över sommaren som ni kanske har sett. Det är ju semestertider. Jag återkom från in semester i tisdags. Man vänjer sig vid att vara ledig, om man säger så, så det är lite segt att ta sig upp på morgonen. Men det är också roligt att få träffa alla människor i och omkring Tingvallakyrkan igen. Vi hoppas att det ska bli mer av den varan. Alltså att smittspridningen fortsätter att minska, vaccinationerna fullföljs och restriktioner kan släppas.

Det händer en del i kyrkan trots semestertider. Tisdag, torsdag och fredag är det tre olika träffar utomhus; på olika ställern i Karlstad: Vågmästaren, Gustavsberg och Rud. Vi fikar och samtalar.
Onsdagar är det öppen kyrka kl.14-16.00 med andakt, fika och samtal omkring söndagens texter. Läs mer om detta på annan plats här på hemsidan eller hör av er via telefon, mail eller sms.

Och så firar vi gudstjänst kl.17.00 nu på söndag. Temat är ”Goda förvaltare”, och vi kommer att fira nattvard. Undertecknad är den enda som hanterar bröd och vin. Dukarna kommer att ligga kvar tills vi läst och bett. Jag tar på mig plasthandskar, tar brödet, doppar det i bägaren och lägger i din hand.
Även om du känner att du vill vänta ännu ett tag med att ta emot, så ska du veta att orden som uttalas om att ”Kristi blod och kropp för dig utgivet” gäller dig också.

Nu måste jag skynda mig för att cykla upp till Rud och träffa en grupp.

Hälsn. Per-Ulrik Johansson, pastor

Ett mindre veckobrev v 27

Den 1 juli lättade restriktionerna så att vi inte längre behöver ta hänsyn till 50-personersgränsen när vi firar gudstjänst. Det betyder att var och en som vill är välkommen till vår kyrksal för gudstjänst, nästan som vanligt. Men vi behöver fortsätta tänka på att det ska vara minst 1-1,5 m mellan sällskapen och att inte trängas, vare sig när vi går in eller lämnar lokalen. Vi gläds åt och tackar Gud att smittspridningen minskar – även om den fortfarande är jämförelsevis hög i Värmland – så att restriktionerna lättar. Värmland ligger bra till när det gäller vaccineringsgraden av befolkningen, vilket också är ett ämne för tacksamhet.

Dock får vi fortsätta att hålla ögonen på lokala restriktioner, t ex på Karlstads kommuns eller Länsstyrelsens hemsida.

Fikaträffarna fortsätter, liksom Öppen kyrka. I onsdags var vi 6 – 8 kloka personer som delade livsvisdom och berättelser utifrån söndagens bibeltexter. Det blev spännande samtal som vandrade mellan frågan om människan till sin natur är ond och våldsam (det trodde vi inte) till om man kan frysa jäst (det kan man). Söndagens bibeltexter innehåller goda etiska råd – att vara hederlig, t ex. Men vad är det att leva ett heligt liv? Stort och smått, högt och lågt ryms i samtalen på onsdagar. Välkommen med!

Den här veckan har jag också haft glädjen att träffa equmenia Karlstads ordförande Johannes Arkbro. Sommaren tar ju slut, och då är det dags för en ny termin med våra verksamheter. Hur kommer vi igång igen samtidigt som vi tar hänsyn till gällande restriktioner? Be gärna för scouter som saknar årets läger och för ledarna som har en så viktig uppgift för barnen och tonåringarnas skull.

Må den vänliga grönskans rika dräkt omsluta dig som Guds kärlek och nåd!

Hälsningar

Anneli Sandberg, pastor.

PS: jag delar med mig av några uppmärksamma kor som betade strandängarna i Hall Hangvars naturreservat på Gotland.

 

Veckobrev v. 24

När inte Jovita (diakon) har möjlighet får jag vara med på fika och samtalsgrupperna som vi har utomhus på olika ställen runt om i Karlstad. Idag fredag besökte jag därför Rud. Vi satt i skuggan och fikade och pratade om allt möjligt. När vi pratat en stund kom vi in på dagens ämne. Tillsammans med Jovita går man nämligen igenom tio Guds bud. Ett bud i taget. Idag hade man kommit till det femte budet; du skall inte dräpa. Det blev ett intressant samtal med många funderingar.
Eftersom vi satt mellan husen så kommer det förbi människor, både församlingsmedlemmar som är ute och cyklar och andra som undrar vad det här är för ett kyrkligt möte.
Såfår vi berätta vilka vi är och vad vi gör, och som idag fick besökaren vara med i den avslutande bönen också.
Om du har frågor omkring fika och samtalsgrupperna får du gärna höra av dig till Jovita. Alla är välkomna.

Annars börjar det dra ihop sig till semestertider även här i kyrkan. Vi planerar för att gudstjänster och samlingar ska fungera trots ledigheter bland de anställda, och att man ska kunna få tag i någon om man vill. Expeditionens telefon kommer att vara bemannad hela sommaren. Säkrast är dock att ringa under telefontiderna tisdag 10-12.00, Onsdag 13.00 – 15.00 och Fredag kl.10-12.00 .

På söndag firar vi gudstjänst kl.11.00. I kyrkan för högst 50deltagare och via nätet för hur många som helst. Pga sjukdom blir det förändringar när det gäller musiken. Istället för saxofonkvartett blir det orgelmusik med Helena Friman.

Den nedåtgående trenden i smittspridningen bröts för ett par veckor sedan när det gäller Värmland. Istället har siffrorna gått uppåt. Lokala restriktioner har införts. De gäller framförallt barn och ungdomsverksamhet. Det betydde bla att konfirmanderna fick ha sin sista träff innan sommaren digitalt.
Vårt ungdomsarbete pausar ändå under sommaren så därför drabbas inte det. Vi hoppas att det ser bättre ut nä det blir dags för Tonårsläger i Augusti.
Vi fortsätter med Gudstjänster som följer de restriktioner som finns sedan 1/6. Alltså med högst 50 deltagare förutom medverkande. Vi sitter på varannan bänk och håller minst en meters avstånd. Kyrkan är dock stor så det är inte några problem.
Även Öppen kyrka med andakt, fika och samtal på onsdagarna kl.14.00 -16.00 fortsätter också som vanligt. De som deltar där är oftast fullvaccinerade.

Och så hoppas vi och ber, som så många gånger förr det här året, att ökningen av smittspridningen ska avta och vända neråt igen.

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor.

Veckobrev v.23

Igår var medarbetargruppen i Tingvallakyrkan på utflykt. Vi kom ända till Ölme. Vi fick höra berättelser om Equmeniakyrkans arbete på platsen, men också den spännande historien om hur det en gång växte fram för 160 år sedan. Dessutom insåg vi att man kunde ”shoppa” en del på platsen; honung med olika smaker, Ölmeljus och loppis bla. Innan bussen gick hem igen till storstaden åt vi dessutom Mor Karins ostkaka; producerad i trakten.

Tyvärr är det tråkiga signaler när det gäller smittspridningen i Värmland. Vad jag förstår handlar det främst om utbrott i skolor. Det påverkar inte vår verksamhet just nu mer än att vi får ha sista träffen med konfirmanderna innan sommaren via zoom. Vi hoppas att det vänder snart igen och att detta är ett tillfälligt bakslag.

I söndags firade vi gudstjänst med fler än 8st på plats. Det var väldigt roligt. Vi blev ett trettiotal som kom. Så det finns plats för fler. Det fungerade bra med platser på varannan bänk utmärkta med psalmböcker och kyrkvärdar som visade var man kunde sitta. Dessutom gav vi kollekt genom att själva gå till kollektboxar som fanns utställda. Eller swishade.
Någon föreslog att man gärna fick ge en extra gåva till församlingen, som en tacksamhetsgåva att vi återigen får vara flera i kyrkan.

På söndag är rubriken ”Kallelse till Guds rike”. Bönen som finns föreslagen i psalmboken får bli avslutningen på detta veckobrev.
”Jesus Kristus, som inbjuder oss att följa dig,
gör oss öppna och beredda så att vi känner igen din kallelse
och med förtröstan tar emot det liv som du ger oss i ditt rike
nu och i evighet. Amen”

Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Veckobrev vecka 21 0ch 22
Ibland går veckorna så fort att man inte hinner med. Därför kommer förra veckans brev tillsammans med denna veckasJ.
I helgen träffades konfirmanderna till dagläger lördag och söndag. VI var på Solliden, Skårekyrkans sommargård och pratade om församling, kyrka och gudstjänst. Joel Holmkvist fanns med bla och berättade om psalmer och sånger och musik i kyrkan. Och så följde vi gudstjänsten från Tingvallakyrkan på storbild.
Till hösten hoppas vi att vi kan få möta konfirmanderna i kyrkan på riktigt. Redan nu är det några anmälda till kommande läsår. Mer information finns på tingvallakyrkan.se

Igår kväll träffades ljud och bildgruppen via zoom. Vi pratade om hur vi startar upp när det nu blir möjligt att vara 50 deltagare i kyrkan. Jag berättade bla om konfirmandhelgen. När vi pratade om vad som finns i en gudstjänst, predikan, musik, nattvard och allt vad det kan vara, så är också ljudet väldigt viktigt. Det hjälper inte hur väl man predikar om det inte hörs.

Om en stund (onsdag kl.14.00 – 16.00) är det Öppen kyrka. Vi får se om informationen kommit ut att vi har en enkel andakt där vi läser söndagens bibeltexter, fikar och samtalar. Det går också bra att bara titta in i kyrkan för att tända ett ljus eller sitta i stillhet en stund.

På söndag firar vi gudstjänst. Det blir mäktig orgelmusik och en predikan på temat ”Vårt dop”. Temat kanske inte låter så festligt vid en första anblick, men tänker man efter så är det något av det finaste man kan tänka sig. Det är en grund för mitt liv och min tro som inte kan tvättas bort. Vi får se om jag lyckas förmedla detta på söndag.

Dessutom är det församlingsmöte kl.12.15 med viktiga frågor. Det blir både fysiskt i kyrkan och via zoom. Vi får ha överseende med att det blir lite omständligare, men på så sätt kan så många som möjligt vara med.

Jag läste en dikt för ljud och bildgruppen etersom det var den 1 juni. Den är skriven av signaturen Cajenn och handlar om att ta vara på sommaren. Den har titel ”1 juni”.
”Var glad, min vän, åt vad du har!
nu har du 100 sommardar
och detta är den första.
När solens lopp sin ände far
så har du 99 kvar
och någon blir den största.

Ge noga akt på var du står,
imorgon är det med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är 100 sommardar per år.
I morgon är den andra.”

Ett sätt att ta vara på sommaren är att göra som i sommarens sång, som vi ska sjunga på söndag;
”Bara den som vandrar nära marken kan se dina under Gud!”

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor.

 

Veckobrev vecka 20. 2021

”Nu är det pingst. I vårdräkt skön står lunden doftande och grön, och tusen fåglar sjunger glatt uti dess kronor dag och natt”  Ps o S 526:1
På söndag sjunger vi den som inledning till vår gudstjänst och i predikan ska jag bla berätta varför jag tycker så mycket om den. Jag kan dock redan nu avslöja att det finns något löftesrikt i den. Man blir hoppfull när man sjunger den.
Dessutom kommer Mattias Bernspång att sjunga i gudstjänsten och jag kommer att fråga ett par stycken vad den heliga Anden betyder för dem.

Idag, fredag, på förmiddagen så har Sara Flodkvist varit ute tillsammans med några deltagare på Pilgrimsvandring, och i veckan så har Jovita Sosa haft fler fika och samtalsgrupper. Och om några veckor, närmare bestämt fr o m 1/6, hoppas vi få vara fler som möts. Om inte smittspridningen ökar igen så lättar restriktionerna till högst 50 deltagare inomhus, 100 utomhus och med sittplatser 500 utomhus. Det betyder bla batt vi kan öppna upp våra gudstjänster till högst 50 deltagare. Vi fortsätter att sända via facebook, men hoppas att många vill komma till kyrkan.
Omsorgsgrupperna får en viktig uppgift i att anvisa plats och dessutom hålla koll på hur många vi blir. Dessutom får vi förbereda oss på att det kan vara så att det redan är 50 st när vi kommer och att vi då får återvända hem. Vet vi om det så är det lättare att acceptera.

Dessutom så blir ”Kyrkan är öppen” på onsdagar (from 2/6) till ”Öppen kyrka”. Det innebär att vi har en enkel andakt då vi läser söndagens bibeltexter, samtalar om dem och har en enkel fika. Naturligtvis kan man fortfarande bara titta in, tända ett ljus och sitta en stund i enskildhet om man vill.
Från och med juni månad fram till onsdagen före midsommar blir det morgonbön endast på onsdagar. Den  sänds via nätet men man kan delta på plats också. Första onsdagen i augusti återkommer vi med onsdagarnas morgonböner.

Familjescouterna har inte kunnat träffas på hela våren. Vi har lite otur även med den sista träffen, 29/5, som hamnar på fel sida om 1/6. Men för att få träffas någon gång denna termin flyttar vi den till lördagen därpå, 5/6. Tiden är 10.00 – 12.30. Vi återkommer med en noggrannare inbjudan.

Glad Pingst!

Önskar Per-Ulrik Johansson, pastor.

 

Veckobrev vecka 18 och 19

Fler och fler får sin första vaccindos. Till och med undertecknad har fått det nu. Även om smittspridningen fortfarande är hög och vi behöver vara försiktiga så är det ändå hoppfullt.
Regeringen har förlängt restriktionerna flera gånger och även om de har utlovat ett besked till den 17/5 finns det väl fog för misstanken att det dröjer ännu ett tag innan vi kan samlas fler än 8 deltagare. Så fort vi vet så återkommer vi med information angående gudstjänster och samlingar. Till dess fortsätter vi som vi gjort ett tag nu med livesändningar via facebook. Det är roligt att se alla hälsningar, hjärtan, knäppta händer och andra sk emojisar. (Blev det rätt pluralform där tror ni?)

I maj månad minskar vi också ner öppethållande av kyrkan till endast Onsdagar kl.14.00 – 16.00.
Istället bjuder vår diakon Jovita in till fika och samtalsgrupper utomhus på olika platser i Karlstad.
Eftersom det fortfarande är begränsat till 8 deltagare är det viktigt att du hör av dig till henne om du vill vara med och inte fått någon inbjudan. Det finns plats för fler.

Vi hoppades att kunna börja med utomhussamlingar för Öppna förskolan, men det är likadant där, eftersom det fortfarande är begränsat till 8 deltagare får vi vänta. Däremot har vår förskolepedagog Elvy haft babyrytmik och sagostund via zoom. Om du missat det får du gärna höra av dig till henne eller till expeditionen s får du en länk.  Dessutom finns det ett par inspelade sagor om Bonde-Bengt och en sångstund som ligger ute på Öppna förskolans sida på facebook. Leta gärna reda på den om du har facebook; Öppna förskolan, Tingvallakyrkan, heter den. Man kan också hitta den via hemsidan tingvallakyrkan.se

Man kan nog inte klaga på variationen när det gäller musik på våra gudstjänster just nu. De senaste veckorna har det varit läsarsånger till trummor, gitarr och bas, lovsånger med några ungdomar, fin solosång och orgel och nu på söndag en grupp ur Operans orkester som spelar Mozart. De har övat i kyrkan och tackar genom att bidra med sin musik i en gudstjänst.

I en av bibeltexterna för Bönsöndagen (9/5) så läser vi: ”Stå fasta och var stadigt rotade i honom”. Det är Paulus som uppmanar församlingen i Efesus, och oss i Karlstad.

Hälsn. Per-Ulrik Johansson, pastor.

Veckobrev v.15 2021

Det är mycket sammanträden just nu. I går kväll träffades styrelsen för att förbereda söndagens församlingsmöte (18/4 kl.12.15). Ikväll träffas Verksamhetsrådet för att prata om Tillsammanshelg till hösten, sommarens gudstjänster tillsammans med Lövnäskyrkan på Hammarö, och andra saker som behöver planeras. Samtidigt möts ledarna i Equmenia till samtal om vilka riktlinjer man ska ha för sitt arbete. I morgon torsdag  möts Equmeniastyrelsen för att planera Equmenias verksamhet samtidigt som redaktionen för vår tidning Mötesplatsen träffas för att prata om kommande nummer.
Då glömde jag ändå Diakonirådet som möttes i går innan styrelsemötet.
Och allt detta digitalt. Församlingens zoomkonto är väl utnyttjat om man säger så.
Det händer mycket bakom kulisserna. Det är många engagerade och viktiga frågor som tas upp. Förhoppningen är att det också kommer ut i bra verksamhet.

I skrivande stund håller Elvy kyrkan öppen för enskild bön och ljuständning. Det är ingen rusning men de flesta dagar är det några som tittar in en stund. Ibland bara för att få en liten pratstund. Så man kan träffas på riktigt också i kyrkan. Även om det är i mindre sammanhang. Pilgrimsvandrinegn på fredag förmiddag är ett annat sådant exempel.

På söndag blir det en lite annorlunda gudstjänst. Jag ska inte avslöja mer just nu. Det är Sara Flodkvist och Nils Erik Hagström som förbereder den. Den följer man dock på nätet.

”Vi behöver hopp” sade jag i morgonandakten idag. Jag tror verkligen det. Men inte något tillkämpat, påklistrat, utan något som verkligen gäller. Jag tror, som jag också sa i morse, att påsken är det hopp vi behöver. Det hopp som talar om att det kommer en ny tid. Att inte ondska och mörker har sista ordet. Ett hopp som talar om att inte vår skapare har glömt oss, utan tvärtom, vill fylla på med kraft och mod. För varje ny dag.

Lina Sandell skrev i sin psalm ”Blott en dag ett ögonblick i sänder”. En bit in på 2000 talet har popgruppen Bo Kaspers orkester lånat orden från psalmen i en sång de kallar ”Ett ögonblick i sänder”. Det är så vi orkar, menar dom.

Hälsn. Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Veckobrev v.14

Just nu är det aprilväder. Det är ju ganska naturligt när det är april, men ändå…det är både nedslående och hoppfullt. Ena dagen lyser solen och det är riktigt varmt och man tänker att nu är våren på väg. Nästa dag blåser det kallt och haglet slår mot vindrutan.
Det är lite så med coronapandemin också. När vi tycker att det börjar ljusna kommer nedslående rapporter om utbrott, stopp i vaccinleveranserna osv.
Smittspridningen är fortfarande hög och vi behöver hjälpas åt att hålla ut ännu ett tag, men det finns trots allt ljuspunkter. ”Ökningen minskar” enligt smittskyddsläkaren, Värmland ligger i topp när det gäller antalet vaccinerade och snart blir det varmare väder vilket också påverkar i positiv riktning.
Och så påsktiden som vi är inne i nu, som berättar om att livet segrar trots allt och vill fylla oss med så mycket hopp som möjligt.

I kyrkan fortsätter vi att göra det vi kan under den här svåra tiden. På annan plats här på hemsidan kan du läsa om livesända gudstjänster och morgonandakter, pilgrimsvandringar för högst 8 deltagare, babyrytmik och sagostund via nätet. I maj månad kommer vår diakon att bjuda in till utomhusträffar på lite olika platser i Karlstad.
Konfirmanderna träffas både på riktigt och digitalt. Dock får vi skjuta fram läger och konfirmationshögtid för att förhoppningsvis kunna träffas fler.
Scouterna möts patrullvis och tonåringarna via nätet. Yngre PULS:are har kunnat träffas och spela innebandy.
Och på söndag (11/4) är du inbjuden till digitalt kyrkkaffe kl.12.15. Länk har mailats ut, men om du inte fått; hör av dig till jovita@kyrkanicentrum.se

Till sist en påminnelse om församlingsmöte Söndag 18/4 kl.12.15 via zoom. Länk kommer att skickas ut. Hör av dig till någon i styrelsen om du inte har möjlighet att delta och vill veta mer.

I en utav mina första predikningar som ung pastorskandidat avslutade jag tydligen tre gånger: till sist, allra sist och allra, allra sist. När jag efteråt fick höra att jag sagt så hade jag inget minne av det.

Så allra sist; tack för att ni tänker på församlingen och Tingvallakyrkan även när det gäller kollekter och gåvor. Det är en signal om att det är många som tycker att det är viktigt och ger bra skjuts in i framtiden när vi äntligen ska få mötas på riktigt.

Och allra, allra sist; Må påskens glädje få bo i våra hjärtan trots allt.

Hälsn. Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Veckobrev vecka 13

Från Skärtorsdagen till Påskdagen kommer de tre heliga påskdagarna. Nja, kanske ni säger, blir inte det fyra? Jo, om man ska vara noga så kanske det är det, och jag ska vara ärlig och säga att jag inte riktigt vet varför det inte heter de fyra heliga påskdagarna. Kanske har det att göra med att den stora dramatiken trots allt börjar på Skärtorsdagens kväll när Jesus samlar sina lärjungar till påskmåltid.

I kalendern och på första sidan av hemsidan kan du läsa mer om hur du kan följa med i dramat under de tre heliga påskdagarna, dels påtagligt genom att komma till kyrkan på skärtorsdagens eftermiddag och ta emot nattvarden, dels via nätet i de sändningar vi inbjuder till.

Veckan efter påsk så är kyrkan öppen som det också står på annan plats här på hemsidan. Då är temat för stationerna som finns i kyrksalen en psalm ur psalmboken med refrängen ”Uppstått har Jesus, hurra, hurra”.

Hälsn. Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Veckobrev 11

Det är årsmötestider i församlingen just nu. I lördags hölls församlingens årsmöte. I måndags höll Musikkåren sitt årsmöte och på onsdag i denna vecka är det dags för Hela människan/RiA i Karlstad.
I dessa tider sker det digitalt. Det har fungerat bra, även om det naturligtvis inte är som att mötas på riktigt. Det som inte är bra är att inte alla har samma möjlighet att delta. Man kanske inte är van vid datorer, plattor eller smartphones, och tycker det är krångligt att hinna in, eller så hr man helt enkelt inte tillgång till de apparater som behövs.
Trots det behöver vi ha årsmöten och församlingsmöten för att kunna fatta de beslut som behöver fattas. Vi försöker att sprida informationen så mycket som möjligt, men tveka inte att höra av er till någon i styrelsen, eller de anställda med frågor och funderingar. Man kan också ringa vår kanslist Sven Wedemalm och få hjälp med att hitta in på datorn eller plattan.

Tingvallakyrkan är engagerad i det nätverk som kallas Vintervärme. Pga pandemin har man inte detta år kunnat erbjuda något tak över huvudet för EU- migranter och hemlösa. Istället har man delat ut varm mat under flera kvällar varje vecka. Tisdagkvällar ansvarar Frikyrkorna och RIA/Hela Människan. Några av dessa kvällar är det vi som finns med. Matutdelningen fortsätter mars månad ut. Till nästa år arbetar man för att hitta en mer permanent lösning när det gäller någon form av härbärge.

I dagarna färdigställs nästa nummer av Mötesplatsen, Tingvallakyrkans programblad/församlingstidning. Det är som ni förstår inte alldeles lätt att planera just nu. Samtidigt finns det en stor förståelse att det blir ändringar i programmet. Vi hoppas och ber att vaccin och andra åtgärder kan göra att smittspridningen går ner och att vi snart kan öppna upp för fler att komma till kyrkan. Med det sagt är vi ändå väldigt tacksamma för möjligheterna att livesända. Det är ju inte samma sak, men det är ett sätt att känna att man finns med i en gemenskap trots allt.

I maj månad planerar vår diakon Jovita att inbjuda till träffar utomhus igen. Vi hoppas på varmare väder så kan vi mötas på olika platser runt om i Karlstad. Sara Flodkvist inbjuder till ett par pilgrimsvandringar i månaden. Det är fredag förmiddagar som gäller och det  är inga längre sträckor så alla kan vara med. Man behöver dock anmäla sig eftersom det är högst 8 deltagare som gäller.
Det är två sätt att mötas i verkligheten på ett smittsäkert sätt i väntan på andra möjligheter.

Så läs Mötesplatsen noga, men titta gärna in här på hemsidan, eller läs predikoturerna i tidningarna så får du det senaste. Och som sagt…tveka inte att slå en signal.

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor.

Veckobrev v.8.2021

Varje vecka så annonserar vi att Kyrkan är öppen (kl.14-16 tisdag, onsdag och kl.10-12.00 torsdag,
fredag). Ibland är det ingen som tittar in och ibland är det fullt upp. Fler och fler vana
Tingvallakyrkobesökare kommer in en stund när man ändå är i stan. Andra tar en promenad med
kyrkan som mål. Titt som tätt är det nya människor som vill passa på att se hur insidan av kyrkan ser
ut. Flera har en bakgrund i någon församling men av olika anledningar har man inte besökt en kyrka
på många år. Då är ”Kyrkan är öppen” ett bra sätt att närma sig det sammanhanget igen.
Någon har, till och med, med sig bullar till medarbetarna.

I dag, fredag 26/2, kl.12.30 är det en liten grupp som går en enkel Pilgrimsvandring tillsammans med
start vid kyrkan. Vandringen går runt Sandgrundsudden och tillbaka. Sara Flodkvist leder den och
delar tankar vid några stopp på vägen. Två tillfällen till åtminstone är inplanerade 12/3 och 26/3. Ring
expeditionen 054/153880 och anmäl dig. Högst 8 deltagare kan vara med, så det är först till kvarn.
Ikväll ska jag vara med på Tornado (Tonår) och ansvara för andakten. De träffas digitalt och ikväll blir
det bildtävling, om jag förstått det hela rätt. Det kommer att vara bilder fån kyrkan som det sedan
gäller att placera in på rätt ställe. Vid andakten tänkte jag berätta lite om vad kyrkan och
församlingen betyder för mig. Bland annat kommer jag att berätta om min tid som rockmusiker i
bandet ”Slagsmål i köket”.

I morgon lördag träffas några stycken för att börja repetera ”Johannespassionen” till Långfredagens
Korsandakt. Det är Mats Kästels Johannespassion är bäst att tillägga. Den bygger på berättelsen om
Jesu lidande och död enligt Johannesevangeliet och musiken består av fastepsalmer som vi kanske
inte sjunger så ofta.

På söndag firar vi gudstjänst kl.11.00. Digitalt är det väl bäst att tillägga. Då är det Sara Flodkvist som
ansvarar: Sången och musiken står vår egen trubadur Bengt Lundgren för.

Själv kommer jag att anträda färden till Sälen, för att på måndag morgon ta svängen ner till Mora.
Från Sälen till Mora blir det med skidor, förhoppningsvis. Det blir annorlunda mot tidigare år för att
göra det så coronasäkert som möjligt. Därför är det också lite extra nervöst. Det blir ju så när
rutinerna rubbas och man inte riktigt vet hur det ska gå till.

Snart är det församlingens årsmöte. Lördagen 13/3 närmare bestämt. Handlingar kommer snart att
skickas ut. De finns dessutom tillgängliga i kyrkan inom kort om man vill hämta.
Församlingen har varit fantastisk, om ni frågar mig, när det gäller offrande och kollekter. Det är lätt
hänt att man glömmer när man inte får komma till kyrkan som vanligt. Det är dock många som nog
tänkt tvärtom att nu får vi hjälpas åt ännu mer, och så har man swishat eller satt in pengar på bank
eller postgiro. Det är också uppmuntrande, när man inte kan hålla kontakten på samma sätt, att se
att omsorgen och engagemanget finns kvar. Hoppas att vi kan hålla i den fina trenden från fjolåret.
Det ger inspiration och tro på framtiden.

Ikväll på Tornado (tonår) ska jag läsa en vers ur psaltaren. Den handlar om kyrkan och församlingen:
”Jag blev glad när man sade till mig: Kom, vi ska gå till Herrens tempel.” Psaltaren 122:1
Jag tror att vi är många som kommer att stämma in i de orden är vi äntligen kan mötas igen.
Till dess får vi försöka ha tålamod, be för varandra, ringa, smsa, maila, skriva ett kort och påminna
om att vi inte är ensamma.

Hälsn. Per-Ulrik Johansson, pastor.

 

Veckobrev v.6.2021

Vi är redan framme vid vecka 6. Det betyder att jag har ”sportlov” i nästa vecka (v.7), så då kommer inget veckobrev. Förhoppningsvis kan jag göra några mil i skidspåren istället. Det börjar ju nämligen närma sig Öppet spår i Vasaloppsspåren. I år kallas det dock Vasaåket eftersom det inte kommer att vara sig riktigt likt med tanke på coronasituationen.

De övriga medarbetarna finns dock på plats i kyrkan och sköter om det hela. Titta gärna in en stund under ”Kyrkan är öppen” tisdag-onsdag 14-16.00 och torsdag-fredag 10-12.00. Då kan man också skriva i kondoleansboken om man vill.

Nästa söndag, 21/2, inbjuder vi till ”En timme om… ekoteologi” igen. Kl.18.00 närmare bestämt. Förra gången blev det lite strul med länken så därför vill vi göra ett nytt försök. Det är både ett uppsamlingsheat och en fortsättning enligt Anneli Sandberg som har hand om det hela. Skicka ett mail till anneli.sandberg@kyrkanicentrum.se så får du en länk.

Tyvärr råkade vi ut för lite objudna gäster när vi hade babyrytmik via zoom, vilket gör att vi inte kan lägga ut länkarna öppet på hemsidan och facebook. Istället får man anmäla att man vill vara med och så får man en länk via mail.

Onsdag 17/2 är det Askonsdag. Det är börja på fastetiden. Vi uppmärksammar det genom en andakt som vi sänder på samma sätt som vi sänt gudstjänster. Andakten börjar kl.18.30 och det är Sara Flodkvist och Göran Almkvist som medverkar.

Nu på söndag, 14/2, vill vi pröva digitalt kyrkkaffe. Det betyder att vi skickar ut en länk till zoom via mail idag fredag, och på söndag kl.12.15 klickar du på länken eller kopierar den och klistrar in i adressfältet. Jovita Sosa är värd för kyrkkaffet och tar emot er. Kaffe, te, saft och tilltugg får ni dock ordna med själva. Om ni inte har sett någon länk skicka ett mail till jovita@kyrkanicentrum.se

Byggfirman som arbetat med grannfastigheten börjar avveckla sin närvaro i kyrkan. I början av nästa vecka ska de vara helt klara. De står för slutstädning av Café, entré, toaletter och barnvagnsrum.

Till sist den sista versen i Fastlagssöndagens episteltext 1 Kor 13:13
”Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre och största av dem är kärleken.”

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Veckobrev v.5  2021

Trots att det är mycket vi inte kan göra just nu av verksamheter och dylikt så händer trots allt en del.
På lördag 6/2 har equmenia i Karlstad sitt årsmöte via zoom kl. 14.00. Vill ni vara med så hör av er till johannes.arkbro@gmail.com så får ni en länk av honom.
På söndag är det Sara Flodkvist som har gudstjänsten. Då kommer det också att tändas ljus för alla födda och adopterade under året som gått. Dessutom kommer man att uppmärksamma equmenias arbete.
Därefter, kl.12.15, är det församlingsmöte. Också via zoom. Länk är utskickad via mail, men skulle det vara så att ni inte fått det; hör av er till undertecknad. Församlingsmötet kommer att handla om budget och hur anställdasituationen ska se ut på längre sikt.
Sedan träffas konfirmanderna. Träffas på riktigt faktiskt. De kommer att vara utomhus.

Öppna förskolan pausar ju fortfarande, men vi har haft två babyrytmik via zoom med några deltagare, och på fredag så blir det sagostund kl.11.00. Går man in på kalendern på hemsidan så kan man hitta länkar till detta.

Scouterna startar också för våren, men till att börja med träffas de patrullvis. Det gör att det är lite olika när de möts, men tisdag 9/3 är ett officiellt startdatum i alla fall.

I förra veckan möttes vi till Bibelsamtal via zoom. Vi blev tolv stycken som avslutade apostlagäningarna och samtalade om vad det vi läste kunde betyda för oss. Det var väldigt roligt om ni frågar mig. Onsdag 24/2 kl.18.00 är det dags igen. Det lutar åt att det bli Johannesevangeliet vi börjar med då.
Fredagförmiddagarnas bibelsamtal får vi vänta med tills vi kan ses på riktigt igen.

Vi försöker hålla kontakten så gott det går, men tycker du att det dröjt med samtal från kyrkan så tveka inte att höra av dig till diakon eller pastorer. Vi går gärna en promenad till exempel, om du skulle vilja det. Det är ju så att även diakoner och pastorer längtar efter att få träffa människor.

Till sist en bön att stava på från förra söndagens psaltarpsalm. Psaltaren 25:4
”Herre, lär mig dina vägar, visa mig dina stigar.”

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Veckobrev v.3 och 4

Det hanns inte med något veckobrev i förra veckan så därför kommer ett ”dubbelnummer”.
Som vi meddelat förut i lite olika sammanhang så fortsätter vi med grundutbudet enligt följande: Söndagar kl.11.00 Livesänd gudstjänst, livesänd morgonandakt onsdag och fredag kl.09.00, kyrkan öppen för enskild bön, ljuständning och samtal tisdag-onsdag kl.14.00 -16.00 och torsdag-fredag kl.10-12-00.

Detta gäller så länge som smittspridningen gör att restriktionerna på högst 8 st deltagare finns kvar. När det är möjligt vill vi naturligtvis gärna öppna upp både gudstjänster och andra samlingar för fler.
Vi prövar dock att mötas digitalt på lite fler sätt. I morgon onsdag och nästa onsdag inbjuder vi till babyrytmik via zoom på datorn/smartphone/platta. Länk till detta finns på hemsidan.
I morgon onsdag inbjuder vi också till Bibelsamtal via zoom  kl.18.00. Även till detta finns länk i kalendariet på hemsidan.
Hoppas att ni också sett att det blir ”En timme om ekoteologi” på  söndag kl.18.00  med Anneli Sandberg. Det är också via Zoom, och länken som du kopierar och klistrar in i din webbläsare är https://zoom.us/j/95130248159

Styrelsen kallar också till extra församlingsmöte söndag 7/2 kl.12.15 via zoom. Länken kommer att mailas ut till alla medlemmar som har en mailadress. En vecka innan församlingsmötet kommer det att finnas underlag i pappersformat att hämta i kyrkan. Församlingsmötet handlar om den framtida personalsituationen i församlingen och budget för 2021.

Under december och januari har caféet och barnvagnsrummet i kyrkan varit uthyrda till byggarbetarna i grannhuset. Fån och med februari ska det vara inflyttningsklart i huset och byggarbetarna fortsätter någon annanstans.

Även Vasaloppet är lite osäkert kan jag meddela. Än så länge hoppas man att det ska gå att genomföra. Tanken är att erbjuda deltagarna att åka på olika dagar under tre veckor istället för att, som tidigare, allt genomförs på en vecka. Däremot erbjuds ingen dusch och omklädning i Mora. Man får byta till torra kläder bakom skärmar utomhus.
Hur som helst, jag tränar på så gott det går och är tacksam för snön och kylan som gett lite skidmöjligheter.

Till sist en bibelvers från Jesaja 41:10

”Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand.”

Hälsn. Per-Ulrik Johansson

 

Veckobrev v.2.2021

Äntligen lite vinterväder! Jag vet, alla kanske inte är lika glada med tanke på väglaget, men det lyser upp tillvaron lite grand. Snart är det dessutom Semmel-säsong. Jag ska erkänna att jag tjuvstartat. Så det finns en del att vara tacksam över trots allt.

Vi är också glada för att tekniken fungerar så bra vid livesändningen av gudstjänsterna. Vi får många glada tillrop vilket är roligt.
Det är också roligt att få höra att det är många som hör av sig till varandra och pratar en stund. Det betyder mycket. Fundera gärna om det finns någon mer du skulle kunna ringa till.

Tyvärr tvingas vi ställa in tillsammanseftermiddagen på söndag 17/1 efter gudstjänsten eftersom det fortfarande är begränsat till högst 8 deltagare. Alltså ingen korvgrillning på Sandgrundsudden.
Tanken är att vi fortsätter med livesända gudstjänster på söndagarna och att hålla kyrkan öppen tisdag-onsdag kl.14-16 och torsdag-fredag kl.10-12 så länge smittspridningen gör att begränsningen till 8 st finns kvar. Vi fortsätter också att livesända morgonandakterna på onsdagar. Fredagarnas morgonandakter fortsätter vi med åtminstone januari månad ut.

Det är svårt att planera just nu eftersom vi inte riktigt vet hur länge situationen är som den är, men det finns lite idéer som vi återkommer till bla digitalt kyrkkaffe, pilgrimsvandringar med högst 8 deltagare, bibelsamtal via zoom osv.

Det bästa är om man kan tita in på hemsidan tingvallakyrkan.se lite då och då för den senaste informationen. Det går alldeles utmärkt att höra av sig via telefon också.

På tal om telefon så har expeditionens nummer 054-153880 krånglat, men vi hoppas att det ska fungera from måndag. Övriga telefonnummer finns här på hemsidan.

Till sist några ord av Martin Lönnebo som jag delade med mig av vid onsdagens morgonandakt. Ord som kan göra till sin dagliga bön om man vill.

”Gud, du är gränslös, du är nära. Du är ljus och jag är din.”

Veckobrev 51.2020

Fyra dagar i veckan är kyrkan öppen för ljuständning och bön. Tisdag – onsdag 14-16.00 och torsdag – fredag 10-12.00. Förutom helgdagarna då det är stängt. Det är i princip 3-4 st som hittar in varje gång. Ibland är det någon som vill prata en stund och ibland vill man bara tända ett ljus och sedan gå ut. Nu kan man dessutom få lite information om Equmeniakyrkans insamling till internationellt arbete. Sara Flodqvist har gjort iordning ett bord som kan stanna till vid i kyrkan.

Vi sänder också morgonandakter onsdag och fredag kl.09.00 som jag skrivit om tidigare . De spelas in i förväg, så även Juldagen och Nyårsdagen kan man ta del av dem. Fram till nyår så är det Sara Flodqvist som har hand om dem och är på temat Vem är Gud. På Trettondagen som i år infaller en onsdag så är det gudstjänst som sänds kl.11.00.

Från och med Måndag 21/12 så får medarbetarna nya telefonnummer. 054-153880 som går till expeditionen finns kvar, men i övrigt övergår vi till 070 nummer enligt följande:
Anneli Sandberg 070-9654930
Per-Ulrik Johansson 070-9654933
Jovita Sosa 070-9654931
Nils Erik Hagström 070-9654934
Sara Flodqvist har samma som förut 070-5459080

Låt mig också påminna om att undertecknad har en ny mailadress per-ulrik.johansson@tingvallakyrkan.se och undertecknad är dessutom tacksam om ni använder den när ni vill maila.

Söndag 10/1 kl.12.15 är det församlingsmöte via internet. En av de närmaste dagarna kommer ett mail till alla med mailadress med en sk. Zoomlänk som man klickar på och sedan svarar man yes eller join så hoppas vi att det går bra. Efter församlingsmötet kommer det information om vad som sagts och en möjlighet att höra av sig till styrelsemedlemmar med sin synpunkt eller frågor.

Om en liten stund ska vi äta jullunch tillsammans med medarbetarna. Vi sitter väl utspridda och är  inte mer än 7 personer. Sedan går Elvy som jobbar med Öppna förskolan, på julledighet och vi övriga har lite varierande arbetsdagar. Det kommer att finnas någon på expeditionen tisdagar och onsdagar.
Vid angelägna ärenden kan man ringa undertecknad eller diakon Jovita Sosa så gör vi vad vi kan för att hjälpa till.

Nu dröjer det lite innan det kommer ett nytt veckobrev. Till dess ta emot julens välsignelse:
”Må Kristus födas som tro i ditt hjärta, Må Kristus födas som hopp i ditt hjärta, Må Kristus föds som kärlek i ditt hjärta. Amen. ”

En god jul och ett gott nytt år önskar medarbetarna i Tingvallakyrkan genom Per-Ulrik Johansson, pastor.

 

Vecka 50.2020

På söndag är det Lucia. ” Så mörk är natten i midvintertid, men se då nalkas Lucia.
Hon kommer den goda med ljuset hit, hon kommer med hälsning om julefrid,
hon kommer med ljus i sin krona.
I gudstjänsten på söndag kommer jag att berätta om traditioner från min barndom och hur det gick när det skulle sammanjämkas med min frus traditioner när vi gifte oss.
Frågan är hur Lucia och Johannes döparen hänger ihop? Vi får se om det blir någon klarhet på söndag.

Just nu är det mycket folk i kyrkan. Och så kommer det att vara under december och januari. Det är byggfirman som renoverar grannhuset som hyrt in sig för att ha caféet till matsal och barnvagnsrummet till omklädning. De finns här på lördagar och söndagar också. Så vet ni om ni kommer hit.

Den annorlunda julmarknaden pågår för fullt. Igår var lars och Annsofi Furuholm här och packade bröd som skulle köras ut. Om ni har hantverk eller annat som ni hade tänkt skänka till julmarknaden så spara det om det är möjligt. Julmarknadskommitén har pratat om en vårmarknad när det blir möjligt. Tänk er en varm vårdag med marknadsstånd och nygräddade kolbullar på innergården…

Vi var några stycken som träffades via zoom/datorn och pratade om Equmeniakyrkans översyn av missionsarbetet. Det blev ett intressant samtal om hur vi kan bli än mer engagerade. Bland annat sa vi att erfarenheterna från våra systerkyrkor är viktiga, så det man kallar mission i retur vill vi ha mer av. Vi blev dock inte klara. Så vill du vara med får du gärna anslut torsdag 14/1 kl.19.00. Anmäl dig till undertecknad så får du en zoomlänk.

Söndag 10/1 kl.12.15 är det församlingsmöte. Det blir via zoom/datorn. Anmäl dig till undertecknad så får du e zoomlänk några dagar innan. Efter församlingsmötet kommer vi att sammanställa informationen och tankar som delats och skicka ut till alla församlingsmedlemmar. Sedan kommer det att finnas tider då man kan ringa till styrelsemedlemmar för att ställa frågor, ge sin synpunkt eller bara fundera vidare.
Det är ett viktigt församlingsmöte då det handlar om hur vi ska gå vidare när den personalfond som vi haft under ett antal år nu tar slut och vi behöver anpassa kostymen.
Det styrelsen gör är, att på det här viset och genom de frågor som också gått ut tidigare i veckan, samla in tankar och funderingar och på något sätt hitta riktningen.

Och så har jag ny mailadress: per-ulrik.johansson@tingvallakyrkan.se
Jag är tacksam om ni ändrar i era inställningar och använder den nya adressen.

En glad lucia med många ljus

Per-Ulrik Johansson, pastor

Vecka 49.2020

Idag, fredag, morgon var vi några medarbetare samlade till morgonandakt runt ljusträdet i kyrkan. Några av er följde den hemifrån. Det var Anneli Sandberg som höll i den. Det handlade en del om starar. Den finns kvar på Tingvallakyrkans facebooksida, så sök gärna upp den och lyssna.

I går kväll var vi några som pratade om den genomlysning av Equmeniakyrkans internationella arbete som man skickat ut till församlingarna och vill ha våra reaktioner på. Det blev ett intressant samtal med många olika tankar hur vi bäst får information och inspiration från våra samarbetskyrkor, hur många relationer vi klarar av som kyrka, och hur vi kan samla in pengar på ett bra sätt bla.
En fråga i remissen handlade om vi som församling skulle vara intresserade av att ta emot en medarbetare från någon av våra systerkyrkor. Vi sa att det skulle vara spännande och att vi som kyrka behöver mer av det som kallas ”mission i retur”, alltså erfarenheter från våra vänner i andra länder. Eftersom remisstiden är förlängd så har vi lite mer tid på oss och bjuder in till ytterigare en träff; torsdag 14/1 kl.19.00. Välkommen med då även om du inte kunde vara med igår.

På söndag firar vi gudstjänst kl.11.00. Sara Flodqvist finns med, Malin och Gustav SteneskeArup står för musiken och undertecknad predikar. Välkommen att följa med via internet!
Vi hoppas att konfirmanderna följer vår gudstjänst också. De har åtminstone fått order om det :). Efter gudstjänsten har vi nämligen konfirmamtionsundervisning via nätet.

Just nu är det lite mer liv i kyrkan. Kerstin Berglind finn här och servar de som ska dela ut julblommor.
Då får man tillfälle att möta några församlingsmedlemmar vilket är väldigt roligt!

Några har också använt sig av möjligheten att gå en promenad eller ta en tur och titta in i kyrkan de tider då den är öppen. Någon av oss pastorer eller diakoner finns på plats och är glada att få se lite människor.

Jag kan också avslöja att Inger och Björn Olsson i skrivande stund också är i kyrkan. De kuverterar det nya numret av Mötesplatsen.

Till sist en sång av Tomas Boström inför andra advent:
”Djupast härinne växer ett frö, frö av Guds eget rike.
Djupast härinne växer ett frö, ingen har sett dess like.
En dag ska det knoppas och en dag slå ut
till glädje och fred och frihet.
Den dagen, jag hoppas den aldrig tar slut.
En evighet lång är livet. ”

Många hälsningar från alla medarbetarna genom Per-Ulrik Johansson.

 

Veckobrev vecka 48 2020

På söndag firar vi första söndagen i advent. Vi sänder gudstjänsten från Tingvallakyrkan med Anders Göranzon på orgel och Linda Arne som sjunger bla.
På grund av upphovsrättsfrågor får man endast lägga ut sångtexter där författarna inte varit i livet på 70 år.
Om man vill får man gärna låna en psalmbok i kyrkan. Skriv upp ditt namn på en lista som finns i kyrkan och hämta en psalmbok. Eller ring vår Diakon Jovita (054-2244483) så hjälper hon dig.
På söndag är det dock inga problem. Adventspsalmerna är så pass gamla att vi kan publicera dem i sändningen.

Sedan fortsätter vi med att ”Kyrkan är öppen för bön och ljuständning” tisd-onsdag kl.14-16 och torsdag – fredag kl.10-12. Och så morgonandakter onsdagar och fredagar kl.09.00 som livesänds eller läggs ut.
Vi jobbar med ljudkvalitén på morgonandakterna. Något har hänt som gör att den är sämre än för bara tre veckor sedan. Redan på Onsdag hoppas vi dock att den är bättre.
Det är lite förvirrande, men om restriktionerna mildras så är tanken att återgå till ”Öppen kyrka” på onsdagar efter nyår. I så fall är det en andakt, fika och samtal omkring söndagens bibeltexter. Men det är först 13/1, hoppas vi.
annars fortsätter vi med ”Kyrkan är öppen….” ett tag till.

På grund av att all uthyrning av lokaler i kyrkan avbokades när de senaste strängare restriktionerna kom så har vår kanslist Sven Wedemalm och vår vaktmästare/musikkordinator korttidspermitterats. De arbetar ca 18 timmar i veckan året ut.
Telefontiderna gäller fortfarande men det betyder att Sven och Erik turas om att svara. På Onsdagar finns de båda på plats. En viktig del av deras arbete är livesändningarna. Tanken är att det ska finnas en grupp som sköter detta, men innan den fungerar så turas Sven och Erik om att ansvara. Det betyder att de också har arbetstid på söndagar.

Torsdag 3/12 kl.19.00 är alla inbjudna till ett samtal om mission. Equmeniakyrkan har gjort en genomlysning av missionsarbetet och vill ha församlingarnas tankar och synpunkter på detta. Vid samlingen på torsdag samtalar vi om de frågor som man skickat ut till oss. På equmeniakyrkans hemsida finns hela rapporten men också en kortare sammanfattning:  https://equmeniakyrkan.se/aktuellt/digitala-regionsamlingar/
Sammanfattningen finns också utskriven i kyrkan om man vill hämta ett eget exemplar.

Vi försöker hålla kontakten med varandra på olika sätt, men tveka inte att höra av dig till någon av oss i medarbetarskaran om du funderar på något eller bara vill prata en stund.

Till sist, sista versen i min favorit adventspsalm:
”Han kommer med ett sällsamt bud
från kärlekens och nådensGud
att bringa till de sina.
Så öppna hjärtats tempelhus
och låt hans rika, fulla ljus
därinne klart få skina.
Då blir Guds under sett och känt –
det är advent, det är advent!”

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Veckobrev v. 47  2020

Här kommer en hälsning från oss medarbetare. Vi lägger ut den under fliken Information till medlemmar på hemsidan, som ni redan märkt. Fliken är öppen för alla oavsett om man är medlem eller inte. Vi funderar på att skicka ut det som mail, så att det når så många som möjligt. Tanken är i såfall att också skriva ut ett antal exemplar som finns att ta i kyrkan, men också som vi kan ta med när vi möter medlemmar i olika sammanhang.

Idag, fredag, hade vi den första morgonandakten på fredagar som vi livesände. Vi fortsätter med onsdagmorgnarna kl.09.00 och utökar med fredagarna samma tid. Det finns många andakter och gudstjänster att ta del av på nätet, men det här är ett sätt att lyssna till några jag känner igen och kanske få en glimt av min kyrka.

Det är mycket som behöver planeras om dessa dagar. Till exempel julmarknaden som vi hade hoppats kunna ha med försäljningsbord utanför kyrkan på söndagarna. Det går tyvärr inte, men beställning av bullar, bröd, kakor går fortfarande bra. Dessutom får man det hemkört. Ring eller maila Annsofi Furuholm  ( annsofi.furuholm@gmail.com  0707-867719) och beställ.

Nästa nummer av Mötesplatsen är under produktion. Där har vi sagt att vi planerar med förhoppningen att vi kan mötas på riktigt, men att vi får ställa in/pausa om vi ser att det inte fungerar. Så det är jättebra om ni kan hitta in på vår hemsida tingvallakyrkan.se där den senaste informationen finns.

Vi har inga samlingar just nu där vi möts, och så kommer det att vara åtminstone fyra veckor.
Men man kan ändå få komma till kyrkan och kanske prata en stund om man vill. Tisdag, Onsdag r kyrkan öppen kl.14.00 – 16.00 och torsdag- fredag kl.10.00-12.00. Någon av oss pastorer eller diakon finns på plats.

Vi får hjälpas åt för att vara församling och kyrka på ett så bra sätt vi kan den här tiden. Hör av er med tankar och funderingar.

Till sist; en bön inför helgen, hämtad från dagens morgonandakt,
”Gud, låt vår helg bli ett möte med dig.”

Hälsningar Per-Ulrik Johansson, pastor

 

Vänner i Tingvallakyrkans församling

Idag på eftermiddagen kallade landshövdingen i Värmland till möte med kyrkorna i Karlstad. Där vädjade han till oss att göra vad vi kan för att hindra den smittspridning som tyvärr tagit fart igen.
Det innebär kort och gott at vi inte ska samla människor. Rekommendationerna gäller t.om 10/12 med möjlighet till förlängning.

Vi vill naturligtvis bidra med vad vi kan i detta, och därför har vi beslutat att fira gudstjänst utan deltagare i kyrkan och att det endast är medverkande och de som sköter det tekniska som finns på plats. Vi livesänder på samma sätt som förut.
Det betyder att omsorgsgrupperna den här perioden också får följa gudstjänsten hemifrån. De behöver inte heller tänka på städning, men vi är tacksamma om de ordnar blommor till nattvardsbordet.

Det betyder också att Öppna förskolan och babyrytmiken pausas resten av terminen.

Tornado går över till digitala träffar emedan Puls Innebandy gör uppehåll.

Rekommendationerna gäller inte barn som är födda 2005 och senare vilket betyder att scout, konfirmander och ungdomsbandet kan fortsätta som tidigare.

Men…

.. vi utökar med ännu en livesänd morgonandakt. Förutom onsdagar kl. 09.00 sänder vi också fredagar samma tid .

Vi håller kyrkan öppen för ljuständning, stillhet, bön, då det också finns någon diakon eller pastor på plats; Tisdag och onsdag kl.14.00 – 16.00 , Torsdag och fredag kl.10.00 – 12.00.

Vi gör också ett försök med ett ”veckobrev” som vi lägger in under en nytillkommen flik längst upp i menyn på hemsidan tingvallakyrkan.se. Klicka på information till medlemmar så hittar du det.

Hör gärna av dig till Jovita Sosa, 054 224 44 83, Per-Ulrik Johansson, 054 224 44 82 eller Sara Flodkvist 070-5459080 om du har frågor eller bara vill samtala.

Vi hoppas, tror och ber att smittspridningen ska stoppas.

”Guds frid som är mera värd än allt vi tänker ger era hjärtan
och tankar skydd i Kristus Jesus. Amen”

Hälsningar

Lars Furuholm, ordf Per-Ulrik Johansson, pastor